صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
سه شنبه، 31 تیر 1404 - 15:56   
 آخرین خبرها
  ماجرای توزیع آب بسته‌بندی در تهران چیست؟
  ببینید؛ سیل ناشی از طوفان در فیلیپین
  آیا سرنوشت بحر المیت در انتظار دریاچه ارومیه است؟
  کنایه مهراب قاسم‌خانی بابتِ قطعی آب!
  جمله احساسی منوچهر هادی در وصف سوفیا
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 23215صفحه نخست » اخبار مهمسه شنبه، 31 تیر 1404 - 09:05

درباره اعتراف دیرهنگام علم‌الهدی؛ وقتی میدان فرهنگ را واگذار کردیم


«ما سال‌هاست به‌جای پرورش خلاقیت، فقط اطاعت خواسته‌ایم. از دل شوراهای عالی و کارگروه‌های بررسی و اتاق‌های کنترل محتوا، فرهنگ واقعی زاییده نمی‌شود.

با توجه به برخی خوانش ها که بر این باورند در بستر فرهنگی ایران صداهای متکثر با خاموشی روبه رو شده و به حاشیه می روند جمله اخیر آیت الله علم الهدی، قابل بازخوانی است؛ در این مورد محسن سلیمانی فاخر، منتقد فیلم، در یادداشتی از روزنامه هم میهن نوشت: فرهنگ را نمی توان با زور اصلاح کرد ؛ این جمله ای است که اخیراً از زبان نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی شنیده شد. جمله ای درست، به ظاهر راهگشا و حتی امیدوارکننده.

اما مشکل نه در اصل جمله که در تأخیر تاریخی آن است. در این که ما سال هاست با همین زور، با همین نگاه تحکم آمیز و با همین تصدی گری سفت وسخت، از مردم و زیست فرهنگی شان فاصله گرفته ایم. فرهنگ، میدان رقابت است. اما رقابت با کی؟ با شبکه های اجتماعی؟ با جهان متکثر اینترنتی که دیگر مرز نمی شناسد؟ ما زمانی می توانستیم رقابت کنیم که ابزار و جسارت تولید اندیشه را داشتیم.

زمانی که خیال می کردیم سانسور، توبیخ، حذف، توقیف و تهدید می توانند مسیر فرهنگ را مهار کنند، درحالی که فرهنگ مثل آب است؛ راه خودش را پیدا می کند. امروز فرهنگ، در تلفن های همراه و صفحات اینستاگرامی می چرخد. حالا دیگر زبان و ادبیات، واژه ها، کنایه ها و حتی شیوه ی شوخی کردن، از دل فضای مجازی به گفتار روزمره مردم راه یافته است. فرهنگ اگر روزی از طریق خطابه های رسمی یا کتاب های درسی به مردم منتقل می شد، امروز از دل ویدئوهای یک دقیقه ای، کپشن های ساده یا حتی یک میم طنز در اینستاگرام و تیک تاک نشأت می گیرد و این جاست که جمله ی فرهنگ را نمی توان با زور اصلاح کرد به واقعیت نزدیک می شود، اما نه به عنوان یک راهکار، بلکه به مثابه یک اعتراف دیرهنگام.

چرا امروز در این میدان رقابت فرهنگی، زمین گیر شده ایم؟ چون سال هاست به جای فهم واقعیت های جامعه، با آن جنگیده ایم. به جای شنیدن صداهای متفاوت، آن ها را خاموش کرده ایم. به جای اینکه اجازه بدهیم سینما زبان مردم باشد، آن را تبدیل به ابزاری برای تبلیغ کلیشه ها کردیم. سینمای ما فیلم نیست، بلاتکلیفی ا ست میان ترس از ممیزی و خواست مخاطب. کتاب هایمان هنوز درگیر کلمات اند، نه مفاهیم. هنوز در وزارت ارشاد برای واژه دوست دختر باید چندین اصلاح بخورد تا مجوز بگیرد؛ درحالی که همین واژه در ادبیات روزمره نوجوانان و جوانان جریان دارد و به بخش ثابتی از زبان کوچه و خیابان تبدیل شده است.

فرهنگ را نمی توان با شعار، توصیه و نصیحت اصلاح کرد. فرهنگ را باید زیست. باید تولید کرد. باید در آن خلاقیت و جسارت داشت. زمانی که تفکر حاکم بر فرهنگ، تفکر سانسور است، نمی توان از جامعه انتظار همراهی داشت. شما نمی توانید هم زمان هم از مردم بخواهید که پای تولید داخلی بنشینند، هم به سازندگان داخلی اجازه ندهید حرفی غیر از گفتمان رسمی بزنند.

در رقابت فرهنگی، باید به طرف مقابل میدان داد. اگر سریالی برخلاف ارزش ها ست، بهترین پاسخ، ساخت سریالی بهتر است؛ نه توقیف آن. اگر کتابی، زاویه ای دیگر از جامعه را نشان می دهد، راه پاسخ به آن، سوزاندن کتاب نیست؛ نوشتن کتابی دیگر است. ما سال هاست به جای پرورش خلاقیت، فقط اطاعت خواسته ایم. از دل شوراهای عالی و کارگروه های بررسی و اتاق های کنترل محتوا، فرهنگ واقعی زاییده نمی شود. فرهنگ چیزی ا ست که در دل مردم، در دل نیازهای روزمره، در روابط عاطفی، در کشمکش های اجتماعی و در رویاهای جوانان شکل می گیرد.

نمی توانید به جامعه بگویید چگونه فکر کند، چگونه بخندد، چگونه عاشق شود و چگونه لباس بپوشد. بزرگ ترین خطای شما این بود که فرهنگ را با یک رابطه ی ارباب ـ رعیتی دیدید؛ انگار باید چیزی به جامعه بدهید که از بالا طراحی و تحمیل شود. این نگاه، خود بزرگ ترین مانع تحول فرهنگی ا ست. ما یک نسل کامل را از دست دادیم. نسلی که هیچ وقت نتوانست خودش را در روایت های رسمی کشور ببیند. نسلی که دغدغه هایش هیچ گاه در صداوسیمای ملی بازتاب نیافت. نسلی که وقتی دید کتاب ها نماینده زبانش نیستند، از آن ها فاصله گرفت و وقتی فیلم ها دغدغه هایش را به سخره می گیرند، سراغ سریال های ترکی، کره ای و نتفلیکس رفت.

ما با این نسل مبارزه نکردیم؛ آن را نادیده گرفتیم و حالا دیگر دیر است. حالا دیگر تنها راه باقی مانده، ورود به همان میدانی ا ست که سال ها از آن عقب افتاده ایم؛ رقابت واقعی فرهنگی، بر پایه ی خلاقیت، صداقت و احترام به سلیقه عمومی. جناب واعظ محترم! دیگر زمان موعظه کردن گذشته است. جامعه، واعظ نمی خواهد. مردم، خطابه نمی خواهند؛ شنیده شدن می خواهند.

جامعه ای که فرهنگ اش را در پلتفرم های بیگانه جست وجو می کند، نشان داده که از فرهنگ رسمی عبور کرده است. بگذارید فکر مخالف، در آزادی حرف بزند؛ آن گاه است که می توان امید داشت رقابت فرهنگی نتیجه بدهد، وگرنه تا اطلاع ثانوی، اینستاگرام و تیک تاک و یوتیوب، صاحب این میدان اند.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
آیا سرنوشت بحر المیت در انتظار دریاچه ارومیه است؟
  آیا سرنوشت بحر المیت در انتظار دریاچه ارومیه است؟
نگرانی‌ها در مورد شرایط احیای دریاچه ارومیه هر روز بیشتر از دیروز بالا می‌گیرد و حالا باید دید که چه سرنوشتی در انتظار این دریاچه است.
کرملین: سیاست تشدید تنش‌های هسته‌ای غرب را زیر نظر داریم
  کرملین: سیاست تشدید تنش‌های هسته‌ای غرب را زیر نظر داریم
سخنگوی کرملین گفت که روسیه سیاست غرب در تشدید تنش‌ها، از جمله در حوزه هسته‌ای، را زیر نظر دارد تا وظایفی را برای تضمین امنیت ترسیم کند.
جمله احساسی منوچهر هادی در وصف سوفیا
  جمله احساسی منوچهر هادی در وصف سوفیا
منوچهر هادی، کارگردان مشهور سینما، در جدیدترین استوری خود به زیبایی دخترش، سوفیا، اشاره کرده و با کلماتی از او تعریف کرده است.
فرمانده موشکی ایران چگونه شهید شد؟
  فرمانده موشکی ایران چگونه شهید شد؟
سرلشکر محمود باقری که میان دوستانش با عنوان مهندس موشکی شناخته می‌شد در بامداد 23 خرداد توسط صهیونیست‌ها به شهادت رسید فردی که 16 سال فرمانده موشکی سپاه بود.
اردوغان: جنایات اسراییل در غزه از نازی‌ها فراتر رفته است
  اردوغان: جنایات اسراییل در غزه از نازی‌ها فراتر رفته است
رییس جمهور ترکیه با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه گفت: اقدامات اسراییل از جنایات نازی ها پیشه گرفته است.
احمد توکلی؛ پرتره یک اصولگرای منتقد
  احمد توکلی؛ پرتره یک اصولگرای منتقد
توکلی در سال‌های گذشته بیش از پیش درگیر بیماری بود و از سال 1396 که به عنوان عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت منصوب شد، فعالیت سیاسی دیگری ندارد. سال 1398 توکلی در نامه‌ای به سیدابراهیم رییسی از زمینخواری دو مامور امنیتی درقزوین خبر داد.
ترامپ از یونسکو خشمگین شد؛ خروج آمریکا کلید خورد
  ترامپ از یونسکو خشمگین شد؛ خروج آمریکا کلید خورد
روزنامه آمریکایی گزارش داد که رییس‌جمهور آمریکا به بهانه گرایش‌های ضد آمریکایی و ضد اسراییلی یونسکو و همچنین دستور کار آن در حمایت از فلسطین و چین،
لو فیگارو: توزیع غذا در غزه به قتل‌عام فلسطینیان منجر شده است
  لو فیگارو: توزیع غذا در غزه به قتل‌عام فلسطینیان منجر شده است
«پس از افزون‌بر 20 ماه بمباران این باریکه توسط رژیم اسراییل، بنیاد بشردوستانه غزه (GHF) که توسط واشنگتن و تل‌آویو حمایت می‌شود، سیبل انتقادات گسترده قرار گرفته است».
جزییات عرضه بلیت پروازهای اربعین
  جزییات عرضه بلیت پروازهای اربعین
طبق اعلام شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران(هما)، به منظور توزیع عادلانه بلیت میان مسافران، عرضه بلیت به صورت پلکانی و در بازه‌های زمانی مختلف خواهد بود.
جانشین سازمان بسیج: دشمن برای عبور از مرز‌ها برنامه داشت
  جانشین سازمان بسیج: دشمن برای عبور از مرز‌ها برنامه داشت
جانشین رییس سازمان بسیج مستضعفین تصریح کرد: ایران برتری تکنولوژی و فناوری به ویژه در حوزه موشکی و پهپادی بر تکنولوژی و فناوری غرب و ناتو را به رخ کشید.
تلاش‌های دولت برای خروج از لیست سیاه FATF به کجا رسید؟
  تلاش‌های دولت برای خروج از لیست سیاه FATF به کجا رسید؟
دبیر شورای عالی پیشگیری و مقابله با جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم تأکید کرد: تلاش‌های ایران برای عادی‌سازی پرونده در FATF با هدف تأمین منافع ملی و تقویت شبکه‌سازی‌های بین‌المللی انجام شده و نه برای جلب رضایت دشمنان.
به نیروی ماهر نیازمندیم؛ وضعیت کارگاه‌ها بعد از اخراج افغانستانی‌ها
  به نیروی ماهر نیازمندیم؛ وضعیت کارگاه‌ها بعد از اخراج افغانستانی‌ها
دهنوی از افغانستانی‌هایی می‌گوید که سال‌ها در مشاغل تولیدی فعالیت داشتند و حتی در برخی رشته‌ها تبدیل به نیروی کار ماهر شده بودند: «خیلی‌ از این افراد برای مهارتشان سال‌ها تلاش کردند،
  پربیننده ترین اخبار       
  واکنش عیسی آل‌کثیر به حضور در استقلال
  6 بازیکن در فهرست خرید پرسپولیس
  نشانه‌های تغییر؛ از توییت ولایتی تا تحرکات سیاسی علی لاریجانی
  نقد مسعود فراستی به فیلم پیرپسر؛ مخالفم پس هستم!
  لیست مازاد هاشمیان در پرسپولیس
  خبر رسمی/ تعطیلی شنبه ها تصویب شد | تعطیلات کارمندان دو روزه شد امروز 31 تیر نحوه اجرای تعطیلی شنبه ها برای مدارس، بانک ها و کارگران
  روایتی از زندگی بازماندگان حملات اسراییل در هتل‏ لاله تهران
  علیرضا بیرانوند دیگر نمی‌تواند برای تراکتور بازی کند؟
  پس لرزه اظهارات عجیب وزیر نیرو/ آقای وزیر با درد مردم شوخی نکنید!
  پشت‌پرده حضور ناگهانی «آل‌کثیر» در باشگاه استقلال
  عیسی آل‌کثیر با استقلال به توافق رسید
  دونالد ترامپ ایران را به حمله دوباره آمریکا تهدید کرد
  آیا بانک‌های تهران چهارشنبه اول مرداد تعطیل است؟
  مخالفت وحید هاشمیان با جذب این شاه ماهی خارجی
  بحران آب تهران نه افسانه است نه سیاه‌نمایی/ دوره برگشت این خشکسالی صدسال دیگر است
  تحفه باورنکردنی درویش در آستانه جدایی از پرسپولیس
  آتش سوزی مهیب در مجتمع ونوس انزلی
  به دنبال حمله سنگین هواداران استقلال؛ آل‌کثیر اینستاگرامش را بست!
  قیمت جدید بنزین امروز 31 تیر اعلام شد
  استفاده ابزاری از دختران تیم ملی
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved