فرارو- کافه ها سیستم حقوق دهی مخصوص به خود را دارند که از بخشی به بخشی دیگر و از کافه ای به کافه دیگر متغیر است. روند ثابت این سیستم اما در تمامی کافه رستوران ها به این شرح است: پایین ترین حقوق دریافتی متعلق به ظرفشور و در رتبه بعدی سالن کار مجموعه است. سپس باریستا و پرسنل آشپرخانه و در نهایت سرآشپز بیشترین درآمد ماهیانه را دارند. به گزارش فرارو؛ از طرفی باید این مسئله را در نظر داشت که صاحبان کافه بطور معمول از بیمه کردن پرسنل خصوصا در سکشن های سالن و خدمات خودداری می کنند. چرا که تقاصا برای این مشاغل نسبتا بالاست. بطوریکه به گفته کارکنان کافه ها، با کوچکترین اعتراض و انتقاد با نیروی جدید جایگزین خواهند شد و از آنجا که این مشاغل نیازمند مهارتی با تخصص پایین تر یا بدون تخصص هستند، به راحتی قابل واگذاری به شخص جدید است. اتفاقی که کمتر برای قسمت بار و آشپرخانه می افتد. علاوه بر این، بیشتر نیروهای خدماتی کافه رستوران ها اتباع غیرمجاز هستند که با حقوقی بسیار پایین تر از آمارهای رسمی تن به کار با ساعت کاری گاها تا 14 ساعت می دهند. آشپزخانه آشپزخانه کافه گرم ترین نقطه هر مجموعه به شمار می رود. گوشه ای که در آن آتش از هر سمت شعله می کشد. پرسنل آشپزخانه هم که هشت ساعت مدام میان زبانه های آتش مشغول طبخ هستند، بیشترین حقوق را دریافت می کنند و در راس آن ها سرآشپز قرار دارد. بر اساس آمارهای ارائه شده از کف و سقف حقوق دریافتی در سال 1404، بیشترین حقوق پیشنهادی برای سرآشپز بین 60 تا 80 میلیون تومان اعلام شده است. این رقم مربوط به کار در رستوران های بزرگ و تخصصی تر بوده و در رده های پایین تر مثلا برای سرآشپز صبح (مسئول صبحانه و برانچ) 20 تا 30 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.  حقوق دریافتی آشپز در سال 1404 حدود 30 تا 45 میلیون تومان و برای کمک آشپز نیز در محدوده 20 تا 30 میلیون تومان قرار دارد. در رتبه بعدی، کمک آشپز حضور دارد که با پایه ای ترین مهارت یا حتی در سطح کارآموز بین 15 تا 17 میلیون تومان بطور ماهیانه درآمد کسب می کند. مثلا برای یک آشپز ساده در کافه محلی با شرح وظیفه صرفا صبحانه 17 میلیون تومان پیشنهاده شده است. باریستا / بارتندر در کشور ما شرح وظایف باریستا و بارتندر به نوعی درهم تنیده شده و قابل تفکیک نیست. با وجود این، می توان گفت عنوان باریستا برای متخصص بار گرم و بارتندر به متخصص نوشیدنی های مربوط به بار سرد اطلاق می شود. با همه این تفاسیر اما حقوق جداگانه ای در تفکیک این دو گروه شغلی تعریف نشده است.  طبق رقم های اعلام شده برای کار در بار کافه، بیشترین درآمد باریستا یا بارتندر در تهران 30 تا 35 میلیون تومان است. هرچند این رقم برای کار در کافه رستوران های مناطق شمالی تهران مانند چیذر یا فرشته خواهد بود. در کمترین حالت هم یک باریستای کم تجربه تر یا شاغل در کافه های کوچک تر همان پایه حقوق وزارت کار را دریافت می کند. یعنی رقمی حدود 14 تا 15 میلیون تومان. در این بخش نیز مانند آشپرخانه که سرآشپز در صدر است، هد بار نیز حقوق بیشتری از باریستا دریافت می کند. سالن کار (ویتر) پرسنل سالن حکم ویترین هر کافه را دارند. از همان بدو ورود مشتری که مهم ترین فرد سالن (هاستس) به او خوش آمد می گوید تا زمانی که سفارش روی میز حاضر شود، سالن کار یا همان ویتر وظیفه رسیدگی به مشتری را دارد؛ حتی می توان پس از نیروهای خدماتی، سالن کاری را جزو سنگین ترین مشاغل کافه رستوران ها در نظر گرفت. بیشترین حقوق دریافتی برای یک سالن کار حرفه ای در سال 1404 بین 30 تا 45 میلیون تومان بوده است. هرچند این رقم همچنان مربوط به بالاشهر تهران و رستوران های برند می شود. پایه دریافتی سالن کار در کافه های مرکز شهر حتی به کمتر از 10 میلیون تومان هم می رسد؛ از آنجا که این شغل در دسته مشاغل محبوب دانشجویان است، بطور ساعتی محاسبه شده و گاه از پایه حقوق اعلامی وزارت کار هم پایین تر خواهد شد. هرچند کافه ها مشخصا یک فرد را به عنوان هد سالن در نظر می گیرند که در برخی مجموعه ها حقوق بیشتری دریافت می کند. در همین سکشن، هاستس نیز درآمد بالاری نسبت به سالن کار ساده و رانر دارد. نیروی خدماتی (ظرفشور) کافه رستوران های مناطق شمالی و غربی تهران به همراه جای خواب حقوق 28 تا 30 میلیون تومان را برای 12 ساعت کار خدماتی پیشنهاد داده اند. نکته این گروه شغلی به ساعت کاری افراد بازمی گردد. پرسنل دیگر مشغول در همان مجموعه هشت ساعت کار در روز و یک روز تعطیل در هفته دارند. درحالیکه ساعت کاری نیروهای خدماتی در این سیستم 12 ساعت یا بیشتر عنوان شده (بعضا بدون تعطیلی هفتگی)، بطوریکه در برخی کافه ها از ساعت 7 و 8 صبح تا یک نیمه شب به طول خواهد انجامید. حقوق ظرفشور با 12 ساعت کار در کمترین میزان حتی 14 و 15 میلیون تومان هم اعلام شده که به ازای هر شیفت هشت ساعته، 7 میلیون تومان است. البته باید در نظر داشت که عنوان ظرفشور دربرگیرنده دیگر وظایف خدماتی مانند تی و جارو، جابجایی وسایل سنگین و ... می شود. صندوق دار صندوق دار حاضر در کافه ممکن است یک عنوان شغلی مجزا با حقوق معین باشد. با این حال اما برخی کارفرمایان برای کاهش هزینه های بجای استخدام صندوق دار از دیگر پرسنل کمک می گیرند که ردیف درآمدی مشخصی برایشان تعریف نشده است؛ بنابراین هر فرد در دسترس ممکن است مسئولیت صندوق را به عهده بگیرد. در لیست پرسنل کافه رستوران های بزرگ تر و پردرآمدتر اما دو صندوق دار با شیفت های چرخشی حضور دارند. صندوق دار کافه رستوران در بیشترین حد درآمدی بطور ماهیانه 30 میلیون تومان دریافت می کند. حقوق پیشنهادی برای همین صندوق دار در کافه های محلی تر در کف 15 میلیون تومان قرار دارد. |