| در حالی که بازار تهران به عنوان قلب تپنده اقتصاد پایتخت شناخته می شود، آمارها از وجود صدها ساختمان ناایمن و ده ها واحد صنفی پرخطر در این محدوده خبر می دهد؛ طرح های ایمنی همچنان روی کاغذ مانده و هشدارهای آتش نشانی یکی پس از دیگری بی پاسخ مانده است. به گزارش ایسنا، عبدلی معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران در گفت وگویی با بیان این که موضوع بازار تهران سال هاست به عنوان یکی از دغدغه های اصلی برای مدیریت شهری مطرح است ، گفت: یکی از مشکلات اصلی بازار، نبود تفکیک و منطقه بندی مناسب میان صنف های مختلف است. با وجود گذشت زمان طولانی، هنوز اقدام مؤثری در این زمینه انجام نشده است. وی افزود: یکی از پیشنهادهای ما از همان روز نخست این بود که هرچه سریع تر این جداسازی انجام شود تا دست کم صنف هایی که در معرض خطر بیشتری هستند، از سایر صنف ها جدا شوند. وی تصریح کرد: جداسازی اتفاق نیفتاد اما سال های گذشته پیرو هشدارها و تذکرات سازمان آتش نشانی که انجام داد ما تقریباً توانستیم در این چند سال 1357 پلاک که هرکدام بالای 200 مغازه است را شناسایی کنیم. از این تعداد 11 ساختمان بحرانی باقی مانده است. از 129 ساختمان بحرانی در تهران که 14 مورد آن در بازار تهران قرار داشت، 3 مورد ایمن سازی شده است و 11 مورد دیگر باقی مانده است که جز ساختمان های بسیار پر خطر یا بحرانی است. معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران با بیان اینکه هشدارهای داده شده، بی نتیجه مانده است ، گفت: ساختمان های پرخطر ما نیز 829 ساختمان است و همچنین 320 ساختمان میان خطر و 197 ساختمان کم خطر در بازار تهران وجود دارد. وی عنوان کرد: ما در بازار انتظار نداریم یک مغازه بیاید و سیستم اعلام و اطفا و پمپ خانه و مخزن ایجاد کند. ما پیشنهاد دادیم که پنج نقطه را مشخص می کنیم، در هر نقطه 50 هزار لیتر آب ذخیره می کنیم، سازمان های مختلف از جمله اوقاف و میراث فرهنگی، همکاری و کمک کنند تا ما این ها را احداث کنیم. پمپ مرکزی می گذاریم و کافیست سر هر کدام از این ها یک آب پاش قرار بدهم. این طرح آماده شد که کار اجرایی شود، اما دوستان اجازه ندادند حتی یک رول و پلاک ما آنجا بزنیم. در ادامه علی نصیری رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران، گفت: مسائل ناایمنی بازار تهران با پیچیدگی هایی که دارد، یک راه کاری برای آن تدوین شده است که مصوبه ستاد بازآفرینی شهر تهران شده است که با حضور استاندار وقت تهران و شهردار تهران، و همه دستگاه ها مصوب شده است. وی افزود: این مصوبه 34 اقدام دارد. این تعداد در چهار دسته اقدامات از جمله اقدامات مرتبط با بحث مخاطرات و حریق، کاربری و فعالیت، زیرساخت ها و مسائل حقوقی و مالکیت است. وی با بیان این که مسائل بازار یک پیچیدگی هایی دارد ، ادامه داد: مسائل مرتبط با ایمنی در مسائل مرتبط با حقوقی یا مربوط به کاربری ها گره خورده است. رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران ادامه داد: می گویم بازار تهران، اما چیزی که متاسفانه با آن مواجه ایم، فقط بازار نیست. هم بازار است، هم بارانداز، هم کارگاه، هم محل دپوی مواد خطرناک. وی با بیان این که اگر بازار تهران، فقط بازار بماند، موافق هستیم ، گفت: به طور مثال جنسی که می خواهد در کل کشور توزیع بشود، در جایی مثل شهر آفتاب نگهداری شود و از همان جا به سایر استان ها توزیع شود. یا اصنافی که در بازار کار کارگاهی انجام می دهند. اگر در خیابان پامنار و اطراف آن دقت شود، تعداد بسیاری کارگاه علارغم این که دارد خرید و فروش می شود، وجود دارد. از سوی دیگر اجناسی که به شکل عمده خرید و فروش می شود. رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران با اشاره به این که وقتی ما از کلمه بازار استفاده می کنیم، تصور میشود جایی است که تنها خرید و فروش های خرد صورت می گیرد ، خاطرنشان کرد: نیاز نیست که عمده فروشان کارگاه و همه دپوی کالا را در بازار بیاورند. وی با اشاره به حادثه بزرگ انبار چسب سیدولی، که زمانی که حادثه حریق رخ داد، بیش از 50 ساعت آتش نشانی درگیر این مواد شیمایی بود، گفت: وقتی ما به بازار تهران به عنوان یک جای گردشگری و تاریخی همه ما به آن دلبستگی داریم، اول از همه باید اطمینان داشته باشیم این بازار حفظ می شود. نصیری تاکید کرد: در بازار تهران، بالای پشت بام برخی از رستوران ها را مشاهده می کنیم، میبنیم چند ده تا و بعضاً چند صدتا کپسول گاز کنار هم قرار دارد. یک سری از اصناف باید از بازار بزرگ تهران با تعامل جابه جا شوند. معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران، در ادامه گفت وگو با بیان این که هدف ما تعطیلی بازار نیست، صنف های پر خطر باید خارج شود ، گفت: در بازار تهران، ما بازار طلا و طلاسازی داریم، رستوران هایی داریم که نمی شود آن ها را تعطیل کرد، اما رستورانی به طور مثال در بازار وجود دارد که 3 هزار لیتر گاز مایع ال پی جی در طبقه بالایش وجود دارد. اگر برای خود همین گاز اتفاقی بیفتد می تواند بخشی از آنجا را تخریب کند. عبدولی با اشاره به این که 77 رستوران و فست فود در بازار داریم که تقریباً نصف از این ها این کپسول ها را در تعداد بالا نگهداری می کنند، گفت: چرا اتاق اصناف خودش را کنار کشید. همه این اصناف طبق ماده 37 و بند ز ماده 17 قانون نظام صنفی کشور که الزام بر نظارت اتاق اصناف کرده است، باید زمان صدور مجوز ابتدا ایمنی آنان تایید شود و بعد مجوز صادر گردد. وی ادامه داد: با توجه به همین شرایطی که هست، هر روز در بازار کارشناسان ما حضور دارند. اداره ایمنی بازار را ایجاد کردیم که از طرق آموزش و افزایش فرهنگ ایمنی، حداقل اصول ایمنی را به دوستان آموزش بدهیم. در اطراف بازار ایستگاهای موقت ایجاد کردیم. برای روزهایی که ترافیک بازار زیاد است، و امدادرسانی سخت تر میشود، اطراف آن ایستگاه های موقت گذاشته ایم تا زمانی که بازار تعطیل می شود، حضور دارند. عبدولی گفت: داخل بازار خودروهای کم عرض به دلیل مشکلات عرض معبر گذاشته ایم. 5 دستگاه خودروی دیگر اضافه شده است و این فرایند ادامه دارد که بتوانیم در زمان حادثه امدادرسانی را سریع تر انجام دهیم. معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران با بیان این که می گویم پیشگیری مقدم تر است ، عنوان داشت: پیشگیری مقدم تر است و ما باید کاری کنیم که حریق اتفاق نیفتد. اگر حریق اتفاق افتاد محدود شود. به گفته عبدولی بار اشتعال بازار تهران بالا است و باید در این خصوص طبقه بندی صورت بگیرد. عبدولی به یکی از دیگر موارد پیشگیری در بازار تهران اشاره کرد و گفت: آتش نشانی سیستم اعلام حریق مانیتورینگ راه اندازی کرده است به صورت آنلاین و 24 ساعته. ما بیان داشتیم که کسبه در محل کسب خود یک دتکتور نصب کنند. این دتکتور وصل می شود به سامانه آتش نشانی و اگر حریقی رخ دهد، تا زمانی که کسی بخواهد متوجه شود در شب و نیمه شب، ما همان لحظه متوجه می شویم و نیرو اعزام می شود. معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران در پایان بیان داشت: ما بارها گفته ایم کارگاه ها و انبارها از بازار تهران خارج کنید. دیگر مورد پیشگیری مسئله برق است. مهم ترین عامل آتیش سوزی برق است. در خصوص شیروانی های قدیمی هم، خواهش ما این است که ما در این فضا، فضای پنهان زیاد داریم. حریق های شیروانی وقتی اتفاق می افتد، اطفای آن برای ما سخت تر میشود و هم گسترش حریق را توسعه می دهد. |